Wij zijn geen Coca-Cola!

Luister NOOIT naar je klant…

Anouk Kral - anoukkral.com

Je niet laten afleiden, je eigen pad kiezen, je eigen keuzes maken, en focus houden; er wordt veel over geschreven op social media. Allemaal hot topics. Maar zonder lading te geven aan deze quotes, blijven het holle frasen.

Het klinkt allemaal wel heel logisch. Maar wat betekent dat nou echt voor jou als ondernemer? In de praktijk? Niet vanuit de boeken of de inspirerende teksten van guru’s. Niet in een losse quote op Instagram ‘trek je eigen plan” zonder enige toelichting. Maar gewoon in een echte context?

Famke Louise

Tijdens de 3daagse Devoted Live van Eelco de Boer en Dolly Heuveling van Beek kregen we verassingsoptredens van onder andere Roxane Hazes en Famke Louise. Hoewel je denkt dat hun levens misschien wel heel ver van je af staan, zijn deze dames het toonbeeld van je eigen plan trekken, voor jezelf durven te kiezen, dicht bij jezelf blijven, trouw aan jezelf blijven, en je niet laten leiden of afleiden door de meningen van anderen.

Op de dagelijkse werkvloer

Hmm, misschien lijken de uitdagingen waar Roxane Hazes en Famke Louise mee te maken hebben, eigenlijk best veel op de uitdagingen waar je zelf ook als ondernemer mee te maken hebt.

Je focus houden klinkt eenvoudig. Dat zeker. Maar mijn ervaring is, dat het in de praktijk eigenlijk best moeilijk is om je niet te laten afleiden. En je niet te laten beïnvloeden door wat je leest en hoort, door de mening of opmerking van een ander.

Wat moet ik er mee?

Als ik feedback krijg denk ik al gauw: “Oh, goed om te horen, daar kan ik wel iets mee”. Op zich een goede instelling. Maar de vraag is: moet je er ook echt iets mee? Of moet je vooral “je eigen koers blijven varen”. Om over vage zinnen te spreken.

Nintendo is aantrekkelijk

Een voorbeeld uit de praktijk bij deze. Ik kan me nog goed herinneren dat we bij SBS Fotomarketing een mooie groei doormaakten en steeds beter werden gevonden door de grote A-merken. Doordat we voorbeeld cases op onze website konden laten zien van opdrachten die we hadden gedaan voor o.a. Nintendo, Nuon en Swatch, werden we aantrekkelijk voor onze potentiele klanten. Deze A-merken onderstreepten onze professionaliteit en betrouwbaarheid. Hartstikke super dus zou je zeggen.

Wij hebben niet het marketingbudget van een Coca Cola!

Maar wat gebeurde er? Ik kreeg te maken met telefoontjes van potentiele klanten uit het MBK met de vraag (opmerking): “Jullie werken zeker alleen maar voor die grote A-merken? Die voorbeelden zie ik namelijk op jullie site. Maar wij hebben natuurlijk niet het marketingbudget van een Coca Cola of een Unilever. In vergelijking met deze partijen zijn wij maar een kleine speler. Dus ik ben bij jullie vast aan het verkeerde adres voor het huren van een photobooth”.

Twijfel is killing

Toen ik dat een paar keer had gehoord, begon ik te twijfelen. Het leek me bij nader inzien toch een goed idee om iets aan die beeldvorming te doen. Want natuurlijk konden we ook een succesvolle foto-actie inzetten voor een minder bekend merk. En straks dacht dit type klant dat onze producten niets voor hun waren (allemaal aannames. Les 1; neem nooit iets aan, behalve drank en fooien ). Dus leek het mij verstandig om ook andere voorbeelden van niet zulke bekende merken uit het MKB te laten zien op onze site. Voor meer herkenning.

Sparringssessie

Toen wij later in een strategische sparringsessie zaten (die we hielden met communicatie-adviesbureau Initio), werden ons veel vragen gesteld over onze klanten en werkwijze. Er werd ons een spiegel voorgehouden. We werden aan het denken gezet. Een van de dingen die ter sprake kwam was, waarom we die voorbeelden op onze website hadden aangepast?

Mocht je willen

Zij lieten ons inzien dat menig ondernemer juist zou willen dat ze voor deze mooie merken mochten werken. En wij hadden de aanvragen van deze grote merken gekregen, en wij mochten ze verwelkomen als klant, en wij hadden mooie acties voor ze uitgevoerd, maar vervolgens vervingen we deze aantrekkelijke voorbeelden op onze site, voor minder bekende en aansprekende merken. Waarom?

Game of Thrones is cool

Want waarom zouden minder grote merken het niet aantrekkelijk vinden om contact met ons op te nemen, om ons in te huren op hun bedrijfsfeest of personeelsfeest? Die zouden het toch alleen maar heel tof vinden dat dezelfde partij die ook werkt voor Game of Thrones, Booking.com of Ikea, ook gewoon de photobooth op hun event verzorgt? Dat is toch alleen maar cool (voor de duidelijkheid, het is enkele jaren geleden en dit was wel de strekking van de boodschap, maar naar alle waarschijnlijkheid niet direct hun letterlijke woordkeuze hé? )?

Ik ben toch een professional?

Tja. Waarom had ik me nou zo laten afleiden? Eigenlijk wist ik dit wel. Ik was toch een marketing professional? Ik was er voor opgeleid. Ik had de werkervaring. En nu was ik toch afgegaan op een opmerking die ik toevallig net twee keer achter elkaar had gehoord.

Uit de boeken leren we een hoop, en op social media lezen we interessante en inspirerende zinnen en quotes over focus. Maar in de praktijk moet je het toch echt zelf doen. Continue je focus houden en je niet laten afleiden. En daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Net als Roxane en Famke Louise.

Het is een valkuil

Als je je focus houdt op het einddoel, op wie je bent en waar je voor staat, dan gaat het keuzes maken je makkelijker af. Met een heldere focus maak je betere beslissingen. Het is een valkuil om je te laten verleiden om af te gaan op opmerkingen van een ander.

Voelsprieten aan

Kleine kanttekening. Het neemt niet weg dat feedback van (potentiele) klanten uiteraard mega waardevol kan zijn. Zet je voelsprieten aan en negeer de opmerkingen niet. Houd oren en ogen open en haal er uit wat voor jou van belang is. Maar blijf wel helder nadenken over de kern van je bedrijf, anders vertroebel je je focus.

Spar met de professional

En als je wilt sparren, doe dat dan met een professional! En goede professional stelt de juiste vragen en zet jou aan het denken. Hij laat jou het beste uit jezelf halen. En geeft je weer nieuwe energie, inspiratie en focus op wat belangrijk is.

So go on and do it. And keep your focus!

Wil je meer lezen?

In mijn gratis E-book “Leer in 5 stappen je te profileren als een A-Merk”  geef ik je alvast een aantal verkooptips over wat wel en vooral ook wat niet werkt bij verkopen.