Wat kun je nou met Human Design?

Als je in een tijd leeft waarin zekerheden niet meer zeker zijn en je weer wordt teruggeworpen op hetgeen wat echt belangrijk is. Dan is het wel logisch dat we steeds meer op zoek zijn naar ons zelf. Wie ben je als merk (daar zet je bijvoorbeeld archetypes voor in) en wie is de persoon achter het merk? Oftewel, wie ben jij zelf?

Human Design kan je daarbij vele inzichten geven. Niet alleen om helderheid over jezelf te krijgen, maar ook over hoe je Human Design in je business kunt inzetten. Archetypes geven je houvast als merk. Human Design kan je meer houvast geven als persoon. Ik deel in deze blog graag mijn bevindingen.

Human Design Chart

Een hele tijd terug liet ik namelijk mijn Human Design profiel opstellen. Ik zag een keer zo’n Human Design Chart voorbijkomen en ik vond het er meteen waanzinnig interessant uitzien. Ik weet niet of je wel eens zo’n chart hebt gezien met zo’n gezicht en profiel met een soort torso eronder. En dan zitten er een negental witte of gekleurde vierkantjes (centra) in dat hoofd en lichaam waar allerlei getallen instaan. En die vierkantjes zijn dan weer verbonden met elkaar met allerlei buisjes. Dat zijn 36 kanalen en 64 poorten.

Je eigen gebruikshandleiding

Hmm…Ik snapte er niet meteen iets van, maar het trok wel mijn aandacht. Het intrigeerde me. Een soort gebruikshandleiding voor jou als persoon op basis van je precieze geboortemoment. Daar wilde ik meer van weten. Wat zou dat over mij zeggen? Al die getallen. Wat zou ik daarmee kunnen?

Wat zou ik leren over mijzelf? En wat zou dat betekenen voor de manier waarop ik mijn leven leid en mijn business leid?

Zegt mijn Human Design Chart iets over hoe uniek ik ben? Wat mij onderscheidend maakt?

Uniek en onderscheidend?

Nou ben ik sowieso gefascineerd naar wat iemand uniek en onderscheidend maakt. Want dat klinkt vaak door in iemands business. In het merk. Dit is vaak een verlengde van diegene uit wiens brein het merk ontsproten is. De drijvende kracht achter een merk. De brand behind the brand. De persoon die het merk gecreëerd heeft. Wat ook vaak een blinde vlek is voor de meeste ondernemers.

Als Brand Activator kijk ik daarbij graag naar het karakter van het merk de identiteit, het dna, de brand personality, de merkvibe. Want dat is de basis. Daar begint het allemaal mee.

Hoe kom je het beste uit de verf?

Dus, als ondernemer kan het heel interessant zijn om te kijken naar hoe je (en uiteindelijk ook hoe jouw merk) het beste uit de verf komt. Welke strategie je toepast. De strategie die voor jou persoonlijk het beste werkt. Je gaat even een laagje dieper.

Niet door hetzelfde malletje

Mijns inziens is er sowieso niet maar 1 strategie voor iedereen. Er is niet 1 weg naar succes. We kunnen niet allemaal in hetzelfde tijdsbestek dezelfde stappen zetten. We kunnen niet allemaal door hetzelfde malletje worden gehaald. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Het is dus interessant om te ontdekken hoe jij het beste strategische beslissingen kunt nemen. Keuzes maken die het beste bij jou passen.

Wat werkt voor jou?

Dus als je wilt kijken op basis van jouw unieke eigenschappen, kwaliteiten, talenten en mogelijkheden, welke strategie voor jou het meest succesvol is, dan zou je dat dus kunnen doen aan de hand van het laten opstellen van een Human Design profiel.

Je Human Design profiel geeft je inzicht in wie je van nature bent, door te kijken naar welk type je bent en waar je het meest krachtig bent. Door een soort persoonlijke SWOT analyse op te stellen met je kwaliteiten, valkuilen, kansen en uitdagingen. Uit je profiel haal je hoe je het beste (strategische) beslissingen kunt nemen en hoe je het beste je business kunt laten groeien.

Hoe laat je je business groeien?

Tenminste, dat is het aspect wat ik er het meest interessant aan vind. Natuurlijk begint dat in essentie bij vragen als “wie ben ik nou” en “wat wil ik nou”, “wat heb ik hier te doen”. Maar juist de vertaalslag van eerst terug naar de basis, naar binnen keren, goed weten wie je bent en waar je naar toe wilt. Alvorens je dat ook naar buiten toe kunt laten zien. Dat is waar je het verschil mee maakt. Een stap die heel vaak overgeslagen wordt, maar wat essentieel is in het fundament van je business. Dat is ook de methode die ik toe pas in mijn Mastermind Programma, Archetype your Brand. Ik werk altijd van binnen naar buiten. Vanuit je dna en identiteit. En Human Design sluit daar dus heel goed op aan.

Wat is Human Design?

Human Design is gebaseerd op een combinatie van astrologie, chakrasysteem, I Ching, Kabbalah, astronomie, genetica, biochemie en kwantummechanica en wordt berekend aan de hand van je precieze geboortemoment, dag, plaats en tijd.  Op basis van wanneer je geboren bent stonden zon, maan en verschillende planeten in een bepaalde stand en is iets in jouw profiel daarom ingekleurd of niet.

Persoonlijke lessen

Ik liet dus door een deskundige, Marleen Kooi, een Human Design profiel opstellen en toen ik dat onder ogen kreeg zorgde dat naast bevestiging ook voor heel wat eye openers. Wat ik in deze blog beschrijf zeg ik niet als zijnde een Human Design deskundige, maar kan beschouwd worden als een weergave van de lessen die ik persoonlijk uit mijn reading heb gehaald. Op basis van mijn eigen ervaring deel ik graag met jou mijn lessen.

Ik kreeg een uitgebreid document van een x aantal kantjes waar ik nog niet meteen zoveel van snapte. Daarom heb ik uitgebreid met Marleen gesproken, meerdere malen, om beter te begrijpen wat ik nu precies met mijn profiel kan doen.

5 Human Design types

In je Human Design profiel kun je o.a. terugzien tot welk van de 5 type mensen je behoort.

Als je weet welk type je bent, dan weet je ook hoe je beste kunt handelen en wat de richting in je leven is. Waarom is dit handig om te weten? Als je niet jezelf bent, kan het anders voelen alsof je erg zoekende bent of misschien tegen de stroom in zwemt.

Zo begon ik mij te verdiepen in mijn Human Design type. Je kunt namelijk een:

–  Manifestor zijn (die zijn hier om te initiëren en zaadjes te planten. Dat is 8% van mensheid)

–  Generator of Manifesting Generator zijn (die zijn hier om het daadwerkelijke werk te doen en te oogsten. Dat is 70% van de mensheid)

–  Projector zijn (die zijn hier om te begeleiden door te verbinden en adviseren. Dat is 21% van de mensheid)

–  Reflector zijn (die zijn hier om te leiden en spiegelen. Dat is slechts 1% van de mensheid) .

Type: Generator

Ik blijk van deze 5 types een generator te zijn. Het type dat er eigenlijk voor gemaakt is om te re-ageren op het leven. Het zijn de bouwers en werkers in onze wereld die van nature een passie hebben om te werken. Het allerbelangrijkste voor een generator is om voldoening te ervaren.

Dat kwam mij wel bekend voor. Een passie hebben om te werken. Ik houd van bouwen. En voldoening willen halen uit wat je aan het bouwen bent. Ja, dat klonk voor mij wel logisch.

Innerlijke autoriteit

Naast je type heb je ook nog een specifieke autoriteit. En vanuit de combinatie type en autoriteit, weet je hoe jij het beste kunt handelen, beslissingen kunt nemen en je leven kunt vormgeven op de manier wat bij jou past. Omdat je volgens Human Design ergens in je lijf voelt of gewoon weet wat de beste beslissing is.

Eén van de centra in je profiel (dat zijn die vierkantjes in de tekening) is het meest belangrijke centrum in jouw kaart. Dat is je innerlijke autoriteit. Je autoriteit is de plek vanuit waar je het beste beslissingen kunt nemen die jou het meeste op zullen leveren.

Deze autoriteiten, dat zijn de centra die zich bevinden in je buik, zijn het Emotionele centrum, het Sacrale centrum, het Milt centrum, het Ego centrum en het G centrum (dat is je GPS).

Sacrale centrum: onderbuikgevoel

Mijn autoriteit is mijn Sacrale centrum. Ik ben dus ook een sacrale generator.  Je sacrale centrum is eigenlijk de plek waar je onderbuikgevoel zit. Het loont dus voor mij om bij beslissingen af te gaan op mijn buikgevoel. Om in het moment goed te voelen. Dat gaat dus niet over proactief zijn, maar over response. In die response kan ik mijzelf vragen stellen als: “krijg ik hier energie van”? Of “Krijg ik hier voldoening van”? En dan pas reageren.

Een sacrale generator die luistert, observeert, neemt waar, luistert naar zijn onderbuikgevoel (daar zit mijn superpower) en geeft selectief response op wat er gebeurt of wat er van hem gevraagd wordt. Die is er dus echt om te reageren op het leven.

Reageren op het leven

En toen ik daar bij stil ging staan, was dat best wel even slikken. Omdat ik meestal het omgekeerde doe en direct vanuit mijn hoofd in de “go, go go” stand zit. Ik heb een idee, en “boem pats “daar is het. En ben ik bezig met initiëren.

Reageren vs Initiëren

In businesstermen is dat meer; ik heb dit bedacht, aan wie kan ik dit verkopen. Maar dat uitgangspunt hoort bij een ander type, bij de Manifestors.

Maar een Generator die zijn eigen reactiestrategie volgt, zal volgens Human Design veel succesvoller zijn.

Want in feite ben ik er vanuit mijn design niet voor gemaakt om zelf te initiëren en de zaadjes te planten. Mijn design zegt me dat ik het type ben die het beste vaart op response geven. Niet zelf zaadjes planten, maar de zaadjes die al gepland zijn tot wasdom te laten komen.

Dat is een hele andere rol.

Dat is klanten tot jou laten komen. Je afvragen; Wie trek ik aan? Jij deelt dan over jouw passie en je luistert vervolgens; wat geeft je doelgroep aan, waarvoor komen ze bij jou?

Waarvoor komen klanten bij jou?

En eigenlijk klinkt dit voor mij wel niet zo gek. Ik ben denk ik ook op mijn best vanuit response: wanneer ik met iemand mee kan denken wanneer iemand bij mij komt die richting en houvast zoekt. Of wanneer ik ideeën aan kan reiken, wanneer iemand bij mij komt met een vraag. Allemaal vanuit response dus. Reageren op wat er speelt, vanuit mijn expertise.

Intuïtie

Maar ook vanuit wat mijn intuïtie zegt, mijn onderbuikgevoel. Omdat ik eigenlijk in het moment goed weet wat goed voelt en niet. Dat zijn namelijk mijn “ingekleurde centra” in termen van Human Design. Dat zijn de centra waar altijd continue energie in zit. Daar zit mijn kracht. Bij mij zijn dat drie centra: het sacrale centrum (onderbuikgevoel), het milt centrum (intuïtie) en het G-centrum (weten wie je bent en waar je naar toe gaat).

Ingekleurde centra

Reageren vanuit mijn ingekleurd centra is dus heel anders dan reageren vanuit je hoofd. Vanuit hoe je denkt dat je hoort te reageren. Wat je denkt dat mensen van je willen horen. Of wat je denkt dat ze van je verwachten. En dat sluipt er soms wel in. Ook bij mij. Mijn hoofd is een open centra (een wit vierkantje) en geen ingekleurd centrum.

Voor mij is het wel een uitdaging om meer in mijzelf te zakken, te aarden, meer naar mijn onderbuikgevoel te luisteren, mijn intuïtie en beslissingen te nemen vanuit response.

Wat kan ik anders doen in mijn business?

En wat ik anders kan doen in mijn business, is naar een manier zoeken om meer te kunnen verbinden met mijn doelgroep. Waar ik kan luisteren naar wat er speelt en waar ik kan reageren op de vragen waarmee men bij mij komt.

Daarom past ook het hebben van een community zo goed bij mij. Ik kreeg al los her en der vragen, DM’s, appjes van kun je even met mij meedenken? Wil je even feedback geven? Wil je hier even naar kijken? Kun je even richting aangeven? En ik wist niet hoe ik die vragen kon klusteren. Maar door een online community op te richten, kan ik dat nu juist wel doen. Op een manier wat bij mij past.

Communities

Want ik wist wel dat er Facebook Communities bestonden. Maar ik ben zelf niet zo fan van Facebook. Daar hang ik niet zo graag rond. Maar Instagram vind ik wel heel leuk. En stories maken en polls inzetten, dat vind ik wel leuk om te doen. Dus daarom heb ik er nu voor gekozen om een Online Community op te richten voor Brand Builders op Instagram. Een besloten community alleen voor deelnemers aan mijn programma, waar je dus ook je successen en je fuck ups mag delen (net als ik, want dit ligt ook helemaal in lijn met mijn profiel, maar dat zal ik straks nog toelichten). Waar je om hulp of feedback kunt vragen. Want ik denk graag mee. Vanuit response dus. Vanuit mijn strategie die van nature bij mij past.

S.O.S Request

Een community waar je een S.O.S Request mag doen voor een peptalk, een “schop onder je kont” talk, of een “yes heb vertrouwen, toon lef, you can do this” talk, die ik via Whatsapp in een voicenote aan je stuur. Ook vanuit response.

Strong Brands Movement

Dus het oprichten van The Strong Brands Movement Community is wel aangezet door de Human Design reading die ik heb gehad. Ik liep al met het idee rond, maar de reading gaf mij net het zetje om het ook echt te gaan doen.

9 Centra

Vanuit Human Design heb je 9 centra. Die kunnen ingekleurd zijn of niet. Mijn hoofd is bijvoorbeeld een centrum wat niet ingekleurd is, wat zoveel betekent als dat daar kans zit op geconditioneerd gedrag. Ik ben dus gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals rondhangen op social media. Als ik anderen hoor in de Stories of lees of Instagram, dan triggert mij dat continue om te denken dat ik daar ook iets mee moet. Ik moet daar ook iets mee doen.

Social Media Detox

Het zou mij dus ook goed doen om minder op Instagram rond te hangen. Of een social media detox te doen.  Ook een enorme uitdaging. Want het is gewoon best wel verslavend. En ik vind het ook leuk om in mijn community op Instagram aanwezig te zijn. Maar minderen zou mij eigenlijk wel goed doen. En voor wie ook eigenlijk niet?

Energie

In mijn reading hoorde ik verder dat ik als generator heel veel energie heb en ook een bijdrage aan anderen kan leveren met mijn energie. Dit resoneerde wel met mij. Ik hoor dat ook heel vaak terug in mailtjes of in reacties op webinars: “love your energy”. “Wow, lekkere energie heb jij”. En een Nar (mijn archetype) zit van nature ook hoog in de energie. Dus dat is zeker één die bij mij past.

Actie in de taxi

Het is fijn om veel energie te hebben. En die energie kan ik ook juist inzetten om in actie te komen. Ik ga ook heel lekker op die actie. Ik houd van actie in de taxi. Maar het zou voor mij dus beter uitpakken als ik pas in actie zou komen, als ik response voel, en als dat echt een duidelijke JA is, dan lekker ga knallen. En dat is dus een hele andere werkwijze dan hoe ik het nu vaak doe.

Passie om te werken

Generators hebben van nature een passie om te werken. Ik ben volgens mijn chart ook hier om te bouwen. Daar haal ik mijn voldoening uit. Nou houd ik ook echt van sterke merken bouwen, een business bouwen, dus ook daar kon ik mij helemaal in vinden.

Bevestiging

Wat ik ook mooi vond om te ontdekken. Wat voor mij meer een bevestiging was. In mijn reading stond dat mensen bij mij komen omdat ze verwachten dat ik het gevoel dat ze over zichzelf hebben, kan veranderen. En dat is denk ik omdat ik hun potentie zie. Omdat ik zie wat hun uniek maakt en waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Dat is ook gewoon wat ik het liefste doe, vrouwelijk ondernemers activeren om hun merk onderscheidend op de kaart te zetten, dus dit was meer een bevestiging dan een eye opener, maar dat was ook heel fijn om te lezen.

Gaven

Als ik mijn “gaven” volgens mijn chart bekijk, komt dat neer op dat ik anderen kan helpen met blokkades doorbreken, met richting geven, teachen, supporten, eerlijke mening geven, luisteren, creatieve ideeën aandragen, helpen om je meer te kunnen onderscheiden en zorgen voor meer plezier, luchtigheid en speelsheid.

Plezier, luchtigheid en speelsheid

Geen grap. Dit staat echt in mijn Human Design Chart. Ik verzin het niet. Dat is toch een beetje thuis komen. Dit is toch exact wat ik wil doen. En waar ik vrouwelijke ondernemers mee wil helpen. En of course ligt dit ook helemaal in het straatje van de Nar. Plezier, luchtigheid, de sleur doorbreken, meer speelsheid. Maar het gaat verder.

Ik kan volgens mijn reading anderen inspireren door zelf te delen over mijn reis, over de fouten die ik heb gemaakt, over het experimenteren, over trial and error, over 10 keer vallen en 11 keer opstaan.

Vallen en opstaan

En dit is ook precies hoe ik mijn business heb gebouwd. En dat is ook wat ik anderen graag wil meegeven. Omdat ik van mening ben dat het niet perfect hoeft. Omdat je fouten mag maken, omdat dat geen falen is. Omdat je er van kunt leren en jezelf weer kunt verbeteren. Elke dag een stukje beter kunt worden.

En er staat hier in mijn chart dus letterlijk dat ik hierover mag vertellen met humor, liefde en compassie.

Nou, volgens mij doe ik niet anders dan met liefde, humor en compassie vertellen over mijn reis als ondernemer, met vallen opstaan, met alle fuckups en successen, en alles wat daar bij komt kijken, dus dit voelde ik helemaal.

Fuck up Friday

Mijn online mastermind zit er vol mee. Daarom heb ik ook dit type rubrieken aangemaakt in mijn community en hebben we o.a. de rubriek “Fuck up Friday”. Dat past gewoon bij mij en ook bij de mensen die ik aantrek. Want dat zullen waarschijnlijk ook met name Generators zijn.

De avonturier

Bovendien ben ik volgens mijn chart: de avonturier. Chaotisch en kleurrijk. Anders. Ik ben van tegen de stroming in. Nou, werkelijk……dat herken ik zeker. Ik noem zelf vaak dat ik er juist ben voor die gedreven gekkies en de crazy ones. Outsiders die het anders willen doen. De buitenbeentjes die misschien nu nog onbegrepen zijn, maar waar zoveel potentie in zit. Dus dit snapte ik wel.

Pionieren

Zo ben ik ook begonnen met Fotomarketing. Het was destijds nieuw, het was anders, het was niet mainstream, niet wat iedereen al deed, tegen de stroming in. Het was pionieren. Lef hebben. Dus “de avonturier” is wel een herkenbaar type voor mij. Het is ook een archetype wat heel erg bij mij past vanuit mijn vorige business. In mijn huidige business speelt de Nar de belangrijkste rol.

Coco Chanel

Vanuit mijn pioniers/avonturiers achtergrond, heb ik vaak Coco Chanel als voorbeeld gebruik. Hele creatieve geest, werd niet door iedereen begrepen, bracht een kledingstijl op de markt die compleet anders was dan gebruikelijk, ze was wars van hoe het hoorde, en was duidelijk onderscheidend en is daar ook heel succesvol mee geworden. Is ook begonnen met niets, maar heeft wel een heel imperium opgebouwd. Typisch voorbeeld van een avonturier.

Embodyen van je profiel

Nou, de reading die ik heb gehad was heel erg uitgebreid. Er stond nog heel veel meer in. Ik kan ook niet alles met je delen. Ik heb al meerdere sparringsessies over mijn profiel gehad om het allemaal te begrijpen en je profiel je meer eigen te kunnen maken. Te kunnen embodyen. Want het is echt heel veel wat er in vertelt wordt.

Gratis Chart

Ik weet dat er gratis sites zijn waar je kunt kijken welk Human Design type je bent. Je hebt bijvoorbeeld jovianarchive.com. En dat is op zich interessant. Maar wil je hier echt mee aan de slag, dan moet je je chart ook echt kunnen uitlezen. En begrijpen. En snappen wat je hier in de praktijk mee kunt gaan doen. En wat dat voor jou kan betekenen. En voor je business kan betekenen. En dat is nog best een uitdaging om je dat allemaal eigen te maken.

In je profiel zakken

Maar ik vind het wel mooi om te blijven kijken hoe ik nog meer in mijn profiel kan zakken. Of er weer een puzzelstukje te plaatsen is. Of het meer klikt in je hoofd. Of je nog meer jezelf kunt worden.

En het gaf mij ook een bevestiging dat met wat ik nu doe, en het liefste doe, ook al een heel eind op de goede weg ben vanuit mijn natuurlijke zijn.

Mijn boodschap en Human Design

Want ik wil juist vrouwelijke ondernemers laten zien dat je het mag gaan proberen, doen, zonder de druk dat het direct een instant succes hoeft te zijn. Dat is juist mijn boodschap. Ga genieten van die reis. Heb lef. Maak plezier. Ga proberen, maak fouten, leer er van en ga verder. Maak de moeilijke beslissingen. Stop met twijfelen. Ga je niet in allerlei bochten wringen. En pleasen. Ga niet voor middelmatig. Doe wat jij echt wilt doen. Wat jij het liefste doet. Zet jezelf op één. Oordeel niet zo streng over jezelf. Ontspan. Have fun. Neem de tijd om aan je merk te bouwen. Stapje voor stapje. En elke dag een stukje beter. Maar ga staan voor je waarde. Wees die professional, die specialist, die expert. Dat A-merk. Je kunt zoveel meer dan je denkt, in ieder van ons zit zoveel potentie. Dus own it gewoon! We hoeven niet allemaal zo vast te houden aan het vaste stramien. Dat mag veel losser, speelser en luchtiger. Let’s play some more! Dat is de boodschap die ik graag wil meegeven. En ik voel dat dat ook helemaal past bij mijn Human Design profiel.

Lessen uit de praktijk

Nou, tot zover mijn bevindingen en ervaring met de Human Design reading die ik heb gedaan. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en hopelijk ook verhelderend over welke lessen je er in de praktijk uit kunt halen.

Bedankt in ieder geval voor het lezen van mijn blog. Leuk als je laat weten wat er van vond. Stuur mij gerust een mailtje, een DM, of reageer onder deze blog, of wil je meer mensen attenderen op deze blog, deel hem dan gerust. Hartstikke leuk. Ik ben ook erg benieuwd naar welk type jij bent? Nog meer Generators hier? Let me know!

Wil je meer weten over welk type je bent als merk? Volg dan een keer één van mijn masterclasses of download het E-book “Brand Archetypes Reinvented” vanaf mijn website anoukkral.com.