Verkopen een eitje?

Anouk Kral - anoukkral.com

Verkopen een eitje?

Verkopen is emotie. Het gaat niet puur om het product of dienst wat je aanbiedt. Het heeft veel meer te maken met gevoel, emotie, beleving en storytelling. Ik zal dit illustreren met het voorbeeld over het kopen en eten van eieren.

Het is tenslotte bijna Pasen. De verfmolen kan weer uit de kelder worden gehaald en er kan door de kinderen weer gestart worden met het verven van de eieren. Mijn kinderen vinden het verven van eieren wel even leuk, maar vinden vooral het opeten hiervan leuk.

Dit klinkt misschien niet zo gek, maar er was een tijd dat mijn jongste helemaal geen eieren wilde eten. Dat dit veranderd is, heeft alles te maken met beleving en storytelling.

What changed?

Deze plotselinge ommekeer hebben we te danken aan onze achterburen. Onze achterburen hebben namelijk kippen. De buurman vroeg mijn jongens een keer of ze niet eens bij de kippen wilde komen kijken. En de buurman liet zien hoe gezellig de kipjes in de ren heen en weer liepen en tokten. Hij sprak heel liefdevol over hoe fijn het is dat deze kippen zulke lekkere eitjes leggen. Zijn vrouw en hij genieten dagelijks van die fijne verse eitjes. Man, man, wat waren zij er blij mee. En dat van je eigen kipjes, uit je eigen tuin. Hoe mooi wil je het hebben.

Blij ei

Na deze ontdekking kwamen twee blije mannetjes, ieder met een ei in de hand, razend enthousiast het huis weer in rennen (ja rennen met een rauw ei in je hand ). Trots lieten ze hun aanwinst zien, alsof ze een stuk goud in hun hand hadden. “Dit hebben we gekregen van de buurman. Ieder een vers ei. Die mogen we morgen bij het ontbijt opeten!”. “Ja”, vervolgt de oudste, “maar WE KUNNEN NIET WACHTEN tot het ontbijt morgenvroeg, je moet ze NU klaar maken!”.

Ik kijk op de klok. Dat het 3 uur s ’middags is, vindt schijnbaar niemand relevant. Maar de opwinding die van hun gezichtjes af te lezen is, deed mij toch maar een pannetje op het vuur zetten. Dit moest nu meteen gebeuren. Dat was duidelijk. Enigszins sceptisch maak ik de eieren klaar. Jongste zoon gaat het ei toch niet opeten, dus waarom maak ik dit klaar? Maar de oudste lust er zeker 2, denk ik er ook meteen achteraan. En ik ben zelf eigenlijk ook wel benieuwd hoe zo’n eitje van de buurkipjes smaakt….

Maak het aantrekkelijk

Opgetogen zitten de kinderen aan tafel en in no time zijn allebei de eieren op. “ZULLEN WE NOG MEER GAAN HALEN?” roept jongste. “Héh, wat zullen we nou krijgen? Lust jij ineens eieren?”. Verbaasd kijk ik naar zijn bord. Het bord is leeg. Het ei is helemaal op. Bijzonder dit. Herhaaldelijk heb ik hem een eitje aangeboden, maar niet 1 keer vond hij dat aantrekkelijk genoeg om het ook maar te proberen.

Maak het onweerstaanbaar

Echter, dit aanbod van de buurman, dat was zeker aantrekkelijk. Het was onweerstaanbaar. Er zat gevoel in, er zat emotie in, er zat beleving in, er zat liefde in. Er zat een verhaal achter en dat maakte het speciaal. En wie wil die lekkere verse eitjes van de lieve kipjes nou niet eens uitproberen? Nou, zeker mijn zoon wel.

En hoe zit dat bij jou?

Dus wat heeft dit kip-ei verhaal met verkopen te maken? Ga eens na voor jezelf: Hoe verpak jij jouw product of dienst eigenlijk? Is het een gewoon ei uit de supermarkt…of is het iets bijzonders? Wanneer gaan jouw klanten overstag? Hoe aantrekkelijk is jouw aanbod? Zit er:

  • gevoel in?
  • emotie in?
  • beleving in?
  • liefde in?
  • een mooi verhaal achter?

Wat maakt jouw aanbod zo speciaal? Zo bijzonder? Zo onweerstaanbaar? Weet ik als klant exact waarom ik bij jou moet zijn? Raak je me met je aanbod? Kan ik een verbinding met jou voelen? Is het mij meteen kraakhelder wat je aanbiedt en waarom?

Kan ik voor me zien welk resultaat het mij oplevert? Kan ik zien wat ik kan verwachten? Is het duidelijk welke oplossing jij biedt voor mijn probleem?

Verkopen is emotie

Stel jezelf deze vragen en kijk met dit in het achterhoofd naar hoe je jezelf en je aanbod presenteert. Vergeet niet dat kopen emotie is. Dat verkopen emotie is. Niet de productspecificaties tellen. Niet de producteigenschappen. Niet de product sheets. Maar het gevoel dat men heeft wanneer die iets van jou koopt. Daar draait het om. Dus maak je aanbod aantrekkelijk en vertel je authentieke verhaal.

Dan wordt verkopen een eitje!

Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de gratis online masterclass “Onderscheidende Marketing” voor een echte marketing inspiratieboost.