Zo lek als een mandje! De verkoop struggle

anoukkral.com   •   12 april 2019

Anouk Kral - anoukkral.com

Ja, die is lek, dat zag ik van buiten al”, informeert de glaszetter mij terwijl hij naar mijn raam op de overloop wijst aan de voorkant van ons huis. Mijn wenkbrauwen schieten omhoog. Heu? Ik ben verbaasd. De week ervoor hebben wij onze makelaar over de vloer gehad, die het advies gaf de 2 lekke raampjes van de slaapkamers aan de achterzijde van het huis te vervangen. Om de zogenoemde puntjes op de I zetten voor het verkoop klaar maken van onze woning.

Een duidelijk doel

Het verkoop klaar maken van de woning was een duidelijk doel. Dus daarop schakelde ik meteen een glaszetter in. Ik zeg wel “meteen”, maar zo “meteen” was dat eigenlijk niet. De eerste pogingen met andere glaszetters (telefoon pogingen, geen gehoor, contact via de site, geen bericht) leverden geen succes op.

En de glaszetter die wel opnam en zei dat hij vrijdag om 16.00 uur zou langskomen, die kwam niet opdagen. Bij de 4de poging nam gelukkig een glaszetter de telefoon op; “Ik ben nu vlakbij je straat, dus ik kan nu komen kijken. Ben je thuis?”. Oh shit. “Wacht 10 minuten, ik kom er direct aan!”. Snel sjezen vanaf mijn kantoor naar huis. Je begrijpt, ik was zeer gemotiveerd het probleem met de lekke ramen te laten verhelpen. En nu stond er eindelijk een glaszetter voor de deur te wachten.

Een urgent probleem

Ik open de deur en de glaszetter loopt linea recta naar boven naar het raam op de overloop. Meetapparatuur in de aanslag. Recht op zijn doel af. Ik sta er een beetje verbaasd bij. “Is dat raam ook lek? Ik dacht eigenlijk dat je kwam kijken naar de 2 ramen in de slaapkamers. Aan de achterkant van het huis”. De glaszetter kijkt mij aan en zegt “Oh..oké”. En stapt weg van het raam op de overloop en verplaatst zich naar de lekke ramen van de slaapkamers om die vervolgens op te meten.

Ik verwacht dat hij elk moment terug komt en alsnog gaat aanbieden het lekke raam op de overloop op te meten. Het lijkt me logisch. Het is zijn business. Zo kan hij vrijblijvend dat raam ook mee nemen in de offerte. Hij is er nu toch. Wel zo handig. Dan kan hij mij informeren over wat het kost om alleen de 2 slaapkamerramen te vervangen waar ik in eerste instantie om gevraagd heb, of om het meteen goed te doen en alle 3 de lekke ramen te vervangen, zodat ik er weer helemaal tegen kan.

Verkopen is helpen

Hij zou mij daar natuurlijk enorm mee helpen en mij er dus een plezier mee doen dit raam ook te vervangen. Dan hoef ik er straks niet opnieuw achteraan dit probleem te verhelpen. Want ik heb een urgent probleem, en ik wil graag een oplossing voor mijn probleem. Een makkelijke klant dus. Je hoeft het maar te vragen.

Bied een oplossing

Maar wat schetst mijn verbazing; de 2 slaapkamerramen zijn opgemeten en de glaszetter loopt alweer de trap af richting de deur om te vertrekken. “Ho, wacht”, roep ik snel. “Zou u misschien het 3de raam ook willen opmeten, zodat ik meteen een offerte kan ontvangen voor alle ramen die lek zijn?”.

Natuurlijk deed hij dat. Uiteindelijk. Het was geen onwil. Maar toen ik de deur weer dichttrok dacht ik. Hoe kan het nou, dat ramen zetten je core business is. Dat dat hetgeen is dat je verkoopt. Wat je te bieden hebt. Waar je business om draait. Waar je je bed voor uit komt. Wat de hele wereld moet weten. Dat jij ramen zet. In alle soorten en maten. Dat is wat je doet. Daar verdien je je geld mee.

Hoe kan het dan toch, dat je je eigen product of dienst niet onder de aandacht kunt of durft te brengen. Dit is toch wat je doet? Waar je voor staat? Hier geloof je toch in?

Breng het onder de aandacht

Waarom worstelen zoveel ondernemers juist met het verkoop gedeelte? De meeste ondernemers beginnen voor zichzelf omdat ze ergens een passie voor hebben. Ergens heel goed in zijn. Vaardig in zijn. Veel plezier uit halen. Alleen maar datgene willen doen wat ze te bieden hebben. Waar ze het beste in zijn.

  • Daarover aan anderen vertellen?

  • Jouw dienst onder de aandacht brengen?

  • Zichtbaar zijn?

  • Communiceren over wat je te bieden hebt?

Dat blijkt meer dan eens een echte hoofdbreker te zijn. Het wordt voor veel ondernemers als een lastig onderdeel ervaren. Frustrerend en stressvol. Terwijl het zo cruciaal is voor een goedlopende business.

En hoe zit het bij jou? Ervaar jij wel eens een drempel om anderen helder en duidelijk te vertellen wat je doet en waar je voor staat? En adem je dat ook uit? Ervaren klanten dat?

In mijn gratis E-book “Leer in 5 stappen je te profileren als een A-Merk” geef ik je alvast een aantal verkooptips over wat wel en vooral ook wat niet werkt bij verkopen.