Een sterk merk bouwen? Game on!

Merkpositionering heeft alles te maken met het planten van zaadjes. Het consequent en consistent planten van zaadjes in het hart en in het brein van je klant. Zodat jouw merk een bepaald positief gevoel oproept. Telkens weer. Positieve merkassociaties.

Here’s a crazy thought

Terwijl ik hier over zat na te denken, over hoe ik dit zou kunnen illustreren met een voorbeeld, had ik even een crazy thought tussendoor. Wat nou als je tv zit te kijken. Je zappt een beetje langs alle kanalen. Er is weer eens niets op tv. Je bent mega verveeld. Maar uiteindelijk blijf je hangen bij het programma: “De Slimste Mens”.

En op het moment dat jij invalt in het programma zegt presentator Philip Freriks: “We spelen nu de finale. En..finalekandidaat X. Wat weet jij over…”. En dan noemt Philip Freriks jouw merk. Op tv.

Het is dan op dat moment aan de finalekandidaat om zoveel mogelijk dingen op te noemen over jouw merk. Alles waarbij hij of zij aan jou moet denken. En bij elk goed antwoord is de kandidaat dichter bij de overwinning en worden er weer seconden verdiend.

Wat maakt jou jou?

Spannende finale of niet: wat hoop je dat de finalekandidaat gaat zeggen over jouw merk? Als hij zoveel mogelijk dingen moet opnoemen over jouw merk. Welke associatie hoop je dan dat hij zal hebben bij jouw merk? Wat maakt jouw merk eigen? Wat kenmerkt jouw merk? Wat is jouw merkidentiteit? Wat is jouw boodschap? Bij het noemen van welke termen of zinnen gaat er een lampje branden en zijn er punten gescoord? Seconden verdiend? Door welke woorden te zeggen, kan de finalekandidaat gaan winnen?

Heb je daar wel eens over nagedacht? Stel dat dat echt zo zou zijn. Jij kijkt naar de tv en één of andere leuke tv-persoonlijkheid, laten we zeggen Johnny de Mol, zit in de finale en die moet zo goed mogelijk jouw merk omschrijven om het spel te kunnen winnen. Wat hoop je dan dat die gaat zeggen? En wanneer worden er punten gescoord?

Hoeveel dingen denk je dat hij kan opnoemen over jou? Wat maak jij allemaal kenbaar over jezelf, je merk, je karakter? Ben je daar consequent in? Ben je daar consistent in? Of wisselt het nogal wat we kunnen zien van jou?

Bewaak jij je merkidentiteit?

Hoe beter je je identiteit bewaakt in alle vormen, denk ook aan je visuele identiteit, je foto’s, je huisstijl, je kleuren, je logo, je tagline, je content, je website, je profielen, je marketinguitingen, je team, je medewerkers, je energie, in alles wat we van je zien en horen, hoe makkelijker het is voor mensen om je te leren kennen en herkennen. Om je te beschrijven. Maar dus ook om je leuk te vinden. Om je te gaan volgen. Om op je aan te haken, Om je aan te bevelen.

Een menselijk karakter en een duidelijke persoonlijkheid is wat er zo aantrekkelijk is aan een sterk merk. Dat is waar mensen zich tot aangetrokken voelen.

Plant zaadjes in het brein en het hart van je klant

En dat is ook wat merkpositionering is. Zaadjes planten in het brein van jouw klant of potentiele klant. Het gaat er daarbij niet eens zozeer om, om wat je daadwerkelijk verkoopt of aanbiedt. Dus niet zozeer om de functionaliteiten van je product of dienst (dan hebben we het meer over marktpositionering), maar om hoe je dit doet. Hoe je overtuigingen zijn, waar je voor staat, waar je in gelooft, wat jouw boodschap is.

Dus waarom is het zo belangrijk om iets van jouw persoonlijkheid te laten zien? Jij, de personal brand, `the brand behind the brand`, degene uit wiens hoofd dit merk is ontsproten? Omdat als jij je stevig weet neer te zetten als personal brand, dan heb je eigenlijk al heel wat gewonnen. En als je dan nog iets gaat wijzigen aan hetgeen wat je doet of aanbiedt, dan wordt dat iets meer ondergeschikt. Want mensen kiezen toch al echt voor jou. Mensen doen zaken met mensen. Mensen vertrouwen jou al, kennen jou al. Het begint bij jou. Jij bent de basis.

Bill Clinton style

Dus stel je voor. Ik moet nog even aan dit voorbeeld denken. Het voorbeeld van Bill Clinton. Stel je voor: de volgende finalevraag dient zich aan in De Slimste Mens. “ Beste Johnny de Mol; Wat weet jij over Bill Clinton?”.  Dan denk ik dat hij best een hoop dingen kan op noemen over Bill Clinton.

Bill Clinton was de president van Amerika. Hij is getrouwd met Hilary Clinton. Hij is een democraat. Zijn running mate was Al Gore. Hij versloeg George W. Bush. Hij is ook bekend van de Lewinsky affaire.

En nu komt het. Draai het eens even om. Stel dat de vraag andersom was: “ Beste Johnny de Mol; Wat weet jij allemaal te benoemen over Monica Lewinsky?” Dan is de kans dat hij niet zoveel weet op te noemen. Waarschijnlijk als eerste: “Het schandaal met Bill Clinton’. Of de “Affaire”. En stop de tijd.

All about the affaire

Dus hoe kan het dat we bij Bill Clinton nog aan zoveel andere dingen eerst denken? Hij had al gebouwd aan zijn brand. Hij was al een sterk merk. Een sterke persoonlijkheid. En sterke merken kunnen vaak ook een storm doorstaan. Hoe hevig die storm soms ook lijkt. Sterke merken hebben de mogelijkheid om stormen te boven te komen. Ook als het even wat minder gaat. Bill Clinton is nog steeds een veel gevraagd spreker en een graag geziene gast. Als ik mij niet vergis staat hij deze week nog te spreken op een mega inspirerend event van Tony Robbins.

Maar Monica Lewinsky is bekend geworden door deze affaire, voor zij had kunnen bouwen aan haar personal brand. En deze affaire blijft dus altijd onherroepelijk aan haar kleven, omdat dat het hét ding is waar zij bekendheid mee heeft verworven. Het gros van de mensen heeft haar pas leren kennen door de Bill Clinton affaire. Voor haar is het moeilijker om andere “merkassociaties” op te roepen bij het publiek, dan voor hem.

Wat als jij aan de beurt bent?

Terug naar de merkassociaties en het finalespel van de Slimste Mens. Ik hoop dat je straks gaat mindmappen en alles gaat opschrijven wat jouw merk typeert, zodat je helder krijgt welke merkassociaties jij wilt oproepen bij jouw doelgroep. En stel dat het ooit een keer zover komt, dat Philip Freriks jouw merk gaat noemen in de finale, dan hoop ik dat die de antwoorden overeenkomen met het lijstje wat jij nu gaat maken.

Heel veel succes!

PS Vind je het interessant om meer te leren over merkpositionering, het bouwen van een sterk merk, het oproepen van een merkgevoel of associatie, en het maken van onderscheidende marketing? Schrijf je dan nu in voor mijn masterclass: “Vibe Your Brand“.