Je gaat toch niet gratis werken?

anoukkral.com   •   2 augustus 2019

Anouk Kral - anoukkral.com

Je gaat toch niet gratis werken?

Ik scroll even door Instagram en blijf hangen op een post van @simonelevie waarin ze aangeeft dat ze op zoek is naar freelancers die voor langere tijd voor haar willen werken.

De hoofdprijs vragen

Simone is blij met het aantal aanmeldingen, maar verwondert zich tegelijkertijd over het feit dat de zzp-ers die zich aanmelden meteen de hoofdprijs vragen zonder aanwijsbare trackrecord, en daarmee eigenlijk de kansen en mogelijkheden van deze samenwerking niet goed op waarde schatten.

Aan de reacties onder de post te zien, is er iets wat veel ondernemers niet beseffen en waar vaak te gauw aan voorbij wordt gegaan.

Strategisch gratis/voor minder werken

 Er is namelijk een groot verschil tussen “zomaar gratis/voor minder werken”, en “strategisch gratis/voor minder werken”.

Wat bedoel ik daarmee? In mijn tijd bij SBS Fotomarketing kreeg ik ook heel vaak het verzoek om gratis of voor minder dan gebruikelijk te werken, omdat er niet meer budget beschikbaar was.

Weinig budget is relatief

Daar werkte ik eigenlijk vrijwel nooit aan mee. Het is in feite niet mijn probleem dat er weinig budget is (een relatief rekbaar begrip…wat is weinig budget? Er is geen budget over? Of je hebt het er niet voor over?).

Ik doe geen vrijwilligerswerk. Ik heb een business te runnen. En zonder er iets tegenover te stellen, zie ik ook geen reden om mijn diensten “zomaar” gratis aan te bieden. Of zomaar korting te geven.

Zeg Nee tegen “dubbeltje op eerste rang” verzoeken

Je moet je bedrijf wel serieus nemen en goed je waarde weten. De schoorsteen moet ook roken, dus waarom zou ik ingaan op alle “dubbeltje op eerste rang” verzoeken?

Maak een commitment

Echter is Simone Levie een A-merk in de Coaching business, en dat verandert de boel. Het is bovendien een aantrekkelijke vacature, want de vacature biedt de kans om je voor een langere periode te “comitten” aan een A-merk. Voor een langere periode inkomsten gegarandeerd. En werken voor een A-merk. Dat is heel wat waard.

Durf te investeren

Als je jezelf op de kaart wilt zetten en je je wilt profileren als een expert op jouw gebied. Dan moet je meters maken. Ervaring opdoen. Dan moet je durven investeren in je opdrachtgevers en je netwerk en durven risico’s te nemen. A-klanten kennis met je laten maken. Desnoods voor minder. Desnoods gratis.

Lange termijn denken

Dat betekent ook dat je moet leren lange termijn te denken. Breng je droomklanten eens in kaart. Voor wie zou je ooit nog eens willen werken? Wat zou echt een droom zijn? Met wie zou een samenwerking helemaal het einde zijn? Wie staat er bovenaan je lijst? Van welke opdracht zou je echt een gat in de lucht springen als je van die persoon of dat merk ooit een GO! zou krijgen? Hoe cool zou dat zijn?

Werken voor een A-merk

Ik heb voor vele bekende A-merken mogen werken. Maar dat was niet omdat ik meteen de hoofdprijs vroeg of niet bereid was te investeren in de samenwerking.

Tijdelijk of ter introductie je diensten voordeliger aanbieden om ergens binnen te komen, is een strategische keuze. Verlies je dan je eigen waarde? Laat je dan niet meer zien waar je voor staat?

Laat dat los. Je kunt er ook anders naar kijken.

Waarom wel gratis/voor minder werken?

  • De spinn-off van een prestige opdracht of werken voor een prestigemerk is enorm

  • Het draagt bij aan je expertstatus

  • Het is aantrekkelijk voor andere A-merken als je aantoonbaar succesvol voor A-merken hebt gewerkt

  • De introductieopdracht kan leiden tot vervolgopdrachten bij de A-klant of binnen het netwerk van de A-klant

  • Je krijgt een voet tussen de deur bij belangrijke opdrachtgevers waar je je concurrenten achter je laat

  • Je doet enorm veel ervaring op door te werken voor grote klanten

  • Je laat zien dat je het aankunt om te werken voor grote klanten

  • Je maakt een mooie groei door met je bedrijf omdat je meteen kunt professionaliseren

  • Learn from the best

Uiteraard doe je dit alleen omdat je in een opstartfase of ontwikkelfase zit, of voor de opdrachtgevers die echt de moeite waard zijn. Je droomklanten. Niet bij alle “dubbeltje op de eerste rang” klanten.

Waarom niet gratis/voor minder werken?

Zomaar om korting vragen zonder er iets waardevols tegenover te stellen, blijf ik gek vinden. Ik loop ook niet de bakker naar binnen om te vragen om een gratis brood. Want ik ken je nog niet. Iedereen weet dat die bakker midden in de nacht opstaat, zijn vrouw en kinderen achter laat om kei hard te werken om het lekkerste brood te hebben. Dat is zijn werk. Zijn passie. Daar verdient hij zijn brood mee. Letterlijk. Hij stopt zijn ziel en zaligheid er in. Als ik daar zou vragen om een gratis brood zou iedereen me voor gek klaren. Waarom is dit bij andere ondernemers dan wel geoorloofd?

Weeg je beslissingen voor gratis/voor minder werken strategisch af. Wat kan het je opleveren? Wat kunnen de positieve gevolgen zijn? Waarom zou je het niet doen?

Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Dat de samenwerking tegenvalt, terwijl jij in deze klant geïnvesteerd hebt? Dat de opdracht niet de gewenste spinn-of heeft? Ja, dat kan inderdaad gebeuren. Dat risico loop je. Garanties krijg je niet.

Maar geen ondernemer is ooit verder gekomen door niet te durven investeren, geen risico’s te durven nemen, geen lange termijn visie te hebben. Geen strategische keuzes te maken.

Just go for it!

Is het een interessante klant, waarvan je kriebels in je buik krijgt en je de adrenaline door je lijf voelt stromen. Just go for it!!

In mijn gratis E-book “Leer in 5 stappen je te profileren als een A-Merk”  geef ik je alvast een aantal tips om jouw droomklanten binnen te halen.