Een business bouwen zonder te investeren?

Anouk Kral - anoukkral.com

Een online business starten zonder te investeren?

Het lijkt eigenlijk heel eenvoudig. Begin je een winkel of een restaurant, dan zul je niet kunnen starten voordat je flink hebt geïnvesteerd in een pand, inventaris en voorraad. Maar start je een online business, dan heb je niet veel meer nodig dan je telefoon en je laptop toch? Hoef je dan niet te investeren?

Aan je business bouwen = investeren

Ook al hoef je misschien niet direct te investeren in fysieke spullen zoals voorraad en inventaris. Je zult zeker moeten investeren in tijd en energie. En zelfs in geld, want de meeste ondernemers beginnen niet direct hun business op te bouwen door de hoofdprijs te vragen. Maar gratis werken of tegen een laag tarief, dan sta je toch niet voor je eigen waarde? Ik weet dat dat vaak gezegd wordt, maar volgens mij is dat een misperceptie. Je wilt juist graag je waarde laten zien!

Strategisch gratis/voor minder werken

 Er is namelijk een groot verschil tussen “zomaar gratis/voor minder werken”, en “strategisch gratis/voor minder werken”.

Wat bedoel ik daarmee? In mijn tijd bij SBS Fotomarketing kreeg ik ook heel vaak het verzoek om gratis of voor minder dan gebruikelijk te werken, omdat er niet meer budget beschikbaar was.

Weinig budget is relatief

Daar werkte ik eigenlijk vrijwel nooit aan mee. Het zou vreemd zijn als ik continue mijn prijzen moest aanpassen, afhankelijk van hoeveel  of weinig budget er is (een relatief rekbaar begrip trouwens…wat is weinig budget? Er is geen budget over? Of je hebt het er niet voor over? Er worden immers ook andere uitgaven gedaan, dus heeft het meer met het maken van een keuze te maken).

Bovendien doe ik geen vrijwilligerswerk. Het is geen hobby. Ik heb een business te runnen. En zonder er iets tegenover te stellen, zie ik ook geen reden om mijn diensten “zomaar” gratis aan te bieden. Of zomaar korting te geven.

Zeg Nee tegen “dubbeltje op eerste rang” verzoeken

Je moet je bedrijf wel serieus nemen en goed je waarde weten. De schoorsteen moet ook roken, dus waarom zou ik ingaan op alle “dubbeltje op eerste rang” verzoeken?

Durf te investeren

Als je jezelf op de kaart wilt zetten en je je wilt profileren als een expert op jouw gebied. Dan moet je meters maken. Ervaring opdoen. Dan moet je durven investeren in je opdrachtgevers en je netwerk en durven risico’s te nemen. A-klanten kennis met je laten maken. Desnoods voor minder. Desnoods gratis.

Lange termijn denken

Dat betekent ook dat je moet leren lange termijn te denken. Breng je droomklanten eens in kaart. Voor wie zou je ooit nog eens willen werken? Wat zou echt een droom zijn? Met wie zou een samenwerking helemaal het einde zijn? Wie staat er bovenaan je lijst? Van welke opdracht zou je echt een gat in de lucht springen als je van die persoon of dat merk ooit een GO! zou krijgen? Hoe cool zou dat zijn?

Werken voor een A-merk

Ik heb voor vele bekende A-merken mogen werken. Maar dat was niet omdat ik meteen de hoofdprijs vroeg of niet bereid was te investeren in de samenwerking.

Tijdelijk of ter introductie je diensten voordeliger aanbieden om ergens binnen te komen, is een strategische keuze. Verlies je dan je eigen waarde? Laat je dan niet meer zien waar je voor staat?

Laat dat los. Je kunt er ook anders naar kijken.

Waarom wel gratis/voor minder werken?

  • De spinn-off van een prestige opdracht of werken voor een prestigemerk is enorm

  • Het draagt bij aan je expertstatus

  • Het is aantrekkelijk voor andere A-merken als je aantoonbaar succesvol voor A-merken hebt gewerkt

  • De introductieopdracht kan leiden tot vervolgopdrachten bij de A-klant of binnen het netwerk van de A-klant

  • Je krijgt een voet tussen de deur bij belangrijke opdrachtgevers waar je je concurrenten achter je laat

  • Je doet enorm veel ervaring op door te werken voor grote klanten

  • Je laat zien dat je het aankunt om te werken voor grote klanten

  • Je maakt een mooie groei door met je bedrijf omdat je meteen kunt professionaliseren

  • Learn from the best

Uiteraard doe je dit alleen omdat je in een opstartfase, transitiefase of ontwikkelfase zit, of voor de opdrachtgevers die echt de moeite waard zijn. Je droomklanten. Niet bij alle “dubbeltje op de eerste rang” klanten.

Waarom niet gratis/voor minder werken?

Zomaar om korting vragen zonder er iets waardevols tegenover te stellen, blijf ik gek vinden. Ik loop ook niet de bakker naar binnen om te vragen om een gratis brood. Want ik ken je nog niet. Iedereen weet dat die bakker midden in de nacht opstaat, zijn vrouw en kinderen achter laat om kei hard te werken om het lekkerste brood te hebben. Dat is zijn werk. Zijn passie. Daar verdient hij zijn brood mee. Letterlijk. Hij stopt zijn ziel en zaligheid er in. Als ik daar zou vragen om een gratis brood zou iedereen me voor gek klaren. Waarom is dit bij andere ondernemers dan wel geoorloofd?

Weeg je beslissingen voor gratis/voor minder werken strategisch af. Wat kan het je opleveren? Wat kunnen de positieve gevolgen zijn? Waarom zou je het niet doen?

Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Dat de samenwerking tegenvalt, terwijl jij in deze klant geïnvesteerd hebt? Dat de opdracht niet de gewenste spinn-of heeft? Ja, dat kan inderdaad gebeuren. Dat risico loop je. Garanties krijg je niet.

Maar geen ondernemer is ooit verder gekomen door niet te durven investeren, geen risico’s te durven nemen, geen lange termijn visie te hebben. Geen strategische keuzes te maken.

Just go for it!

Is het een interessante klant, waarvan je kriebels in je buik krijgt en je de adrenaline door je lijf voelt stromen. Just go for it!!

PS Vind je het interessant om meer te leren over het bouwen aan een sterk merk en het inzetten van onderscheidende marketing? Schrijf je dan nu in voor mijn masterclass: “Vibe Your Brand“.