Gratis weggever moe?

Anouk Kral - anoukkral.com

Mensen zijn gratis weggever moe. Klopt dat wel?

Ik lees nog even door alle reacties die ik ontvangen heb op mijn nieuwe E-Book (The No5 Strategy Lessons. Lessons learned from the life of Chanel), en dat zijn er nog al wat. Appjes, mailtjes, comments op Facebook, LinkedIn, Instagram, DM’s. Wat een respons heb ik op dit boek ontvangen.

Mijn missie om een business E-Book te maken dat je nog nergens ziet, wat gewoon écht leuk is om te lezen en mooi om naar te kijken, is geslaagd. Het E-Book is opvallend, onderscheidend en uniek.

Het resultaat daarvan is dat mijn E-Book ontzettend veel is aangevraagd. Mijn mailinglist is daardoor explosief gegroeid. De gratis weggever werkt dus als een trein, ondanks de geluiden van sceptici die roepen dat men “gratis weggever moe” zou zijn.

Succesvol een gratis weggever lanceren kan dus wel. 

Maar waarom is dat mijns inziens? Als je even door je socials scrollt, kom je inderdaad veel van hetzelfde tegen. Daar hoef je niet sceptisch voor te zijn. Er wordt door veel ondernemers gekeken naar hoe andere ondernemers hun business runnen en zich profileren. Daardoor zie je veel dezelfde type foto’s en dezelfde type E-books en dezelfde type weggevers. Het idee ontstaat dat men daardoor “weggever moe” zou zijn en geen behoefte meer zou hebben aan het aanvragen van een gratis E-Book. Maar dat is natuurlijk niet zo…..

Het anders durven doen.

Het kan ook anders. Je kunt nog steeds opvallen en onderscheidend zijn, maar je moet er wel meer moeite voor doen. En je moet het durven. Om het anders te doen, een statement te maken, ergens voor te gaan staan en iets van jezelf te laten zien. En dus geen standaard E-Book te maken.

De weggever die ik heb gelanceerd is een E-book dat anders was dan andere E-books. Nog steeds een business E-book, met ondernemerslessen en levenslessen, maar dan met een andere insteek, omdat het lessen zijn die ik gehaald heb uit het leven van Coco Chanel. Voor mij een grote inspiratiebron.

Je kunt uit alles inspiratie halen.

Waarom heb ik ervoor gekozen om mij onder te dompelen in de lessen uit het leven van Coco Chanel? Omdat haar visie om anders te zijn, door vooral heel erg jezelf te zijn, helemaal past bij hoe ik onderneem. Hoe ik mijn klanten adviseer. Waar mijn “A-Brand Methode” op is gebaseerd. Door eerst naar binnen te keren en naar jezelf te kijken en van binnen uit te gaan ondernemen.

Anouk Kral - anoukkral.com

‘To be irreplaceable, one must be different” – Coco Chanel

 

Om onvervangbaar te zijn, baat het dus niet om steeds te blijven kijken naar hoe iedereen anders het doet, maar moeten we het gewoon lekker op onze eigen manier gaan doen. Dat is anders en verfrissend. Dit blijft een zeer belangrijke les in het ondernemerschap.

Om niet op te gaan in de grijze massa, moeten wij laten zien wie we zijn en waar we voor staan. Wat onze merkidentiteit is. Onze overtuigingen, ons karakter. Onze eigen visie, hoe tegendraads die ook mag zijn.

En dat mag je dus overal in laten terugkomen. Ook in je gratis weggever. Juist in je gratis weggever. En ja, die zijn dus nog steeds gewild.

 “Een verademing dit!”

Door dit type reacties werd mij weer bevestigd dat men niet “gratis weggever moe” is. Maar dat men ‘moe” is van te veel van hetzelfde. Mijn inbox werd overspoeld met reacties over hoe mooi en leuk het E-Book was, en hoe fijn het is om op deze manier een E-Book te lezen.

Daardoor voelde ik mij nog meer aangemoedigd om nog meer mijn eigen stem te laten horen en ook andere ondernemers te activeren om iets bijzonders van hun weggever te maken. Vergeet niet… het mag ook LEUK zijn om een E-Book te lezen. Niet alleen maar praktisch en leerzaam.

Geef waarde.

Ook al geef je iets gratis weg: je weggever is wel je visitekaartje. Zorg dat je waarde levert, zorg dat het met heel veel liefde en aandacht gemaakt is. Dat je moeite doet voor goede teksten, goede quotes, mooie foto’s en mooie vormgeving. Je weggever is een kennismaking met jou als merk. Je moet er 1000% achterstaan. Letterlijk kreeg ik deze reactie:

“Thank you for investing all your time and energy in dit E-Book. En wat zijn de foto´s supergaaf”.

De foto’s waren ook supergaaf. Ik heb er ook een heel project van gemaakt. Poses uitgedacht. Kleding en accessoires verzameld. Visagie en hairstyling geregeld. Een goede fotograaf ingeschakeld. Een gameplan uitgedacht met een creatieve vormgever die on set er bij was. Een fantastische locatie geregeld. Ik wilde er ook iets bijzonders van maken. Het totaalplaatje moest kloppen. Het moesten statement foto’s worden die een verhaal kunnen vertellen. Waar ik lading aan kan geven. Die mijn vibe weergeven. Daar heb ik heel wat hulptroepen voor ingeschakeld.

It takes a village…

Wat niet vergeten mag worden; uiteraard ben je naar buiten toe een merk, maar ook naar binnen toe moet je je bewust zijn van de rol die jij als merk pakt. Richting je team of de mensen met wie jij werkt. Als jij zoveel aandacht, liefde en energie in je E-Book stopt, dan werkt dit aanstekelijk. Je hele team gaat mee in jouw energie en jouw vibe. Die vinden het minstens zo leuk om samen met jou aan iets heel moois te werken, en dat merk je. Jij gaat een stapje harder, maar zij gaan ook zeker een stapje harder mee. Zij bewegen met jou mee.

Anouk Kral - anoukkral.com

Je hoeft het niet alleen te doen!

Kortom; Als je een mooie weggever wilt maken, laat je dan niet tegenhouden door “er zijn al zoveel E-Books”. Maar maak dan ook niet het zoveelste E-Book, maar maak een origineel exemplaar op je eigen manier. Schakel hulptroepen in om er iets moois van te maken. Create a masterpiece. Maak het onweerstaanbaar. En maak er samen iets heel moois en bijzonders van waar je trots op kunt zijn! Durf onderscheidend te zijn!

PS Wil je meer weten over onderscheidende marketing? Je kunt je nu aanmelden voor mijn online masterclass: “Vibe your Brand” over onderscheidende marketing. Hij is nu nog gratis te volgen.