Creëer een beleving!

Anouk Kral - anoukkral.com

Bring your brand to life

Een merk met een verhaal en een duidelijke purpose komt tot leven wanneer dit verhaal vertelt wordt. Met het verhaal, the brand story, kun je mensen in het hart raken. Een zaadje planten. Een gevoel oproepen. Het zorgt voor een binding met het merk.

Start spreading the news..

Wat ik nog steeds een heel mooi voorbeeld daarvan vind is Ellen’s Stardust Diner in New York. Daar hebben ze goed begrepen hoe je een verhaal vertelt en hoe je een beleving toevoegt aan je concept. Ik ben daar geweest om lekkere pancakes for breakfast te eten, je kunt mij niet blijer maken, maar deze ervaring was wel echt heel bijzonder.

Tourist trap?

Je kunt je afvragen of het zo’n goed idee is om in het meest toeristische deel, Time Square, Midtown Manhattan, een diner te zoeken om een ontbijtje te scoren. Maar wie zich dat afvraagt is nog nooit bij Ellen’s Stardust geweest. En ik zeg dat niet vanwege de memorabele pannenkoeken.

Beleving

Ellen’s Stardust bevindt zich op Broadway en staat bekend om haar “world famous singing waitstaff”. Je weet niet wat je ziet (en hoort). Terwijl wij een fijn plekkie hadden gevonden en op de menukaart keken naar de grote American breakfast mogelijkheden (met de te verwachten bijpassende grote prijzen, immers Time Square), kregen we een optreden te zien van een Broadway Star in de dop. Ik was aangenaam verrast door het muzikale stemgeluid (ik houd wel van musicals) en de leuke performance. Cool, goede keus gemaakt om hier te gaan eten. Ik blij.

Ready to order?

Aan het eind van het nummer werd zanger/ober A overgenomen door zangeres/serveerster B en werd het volgende nummer ingezet. Zanger A, net nog in volle glorie aan het performen, staat vervolgens als ober aan onze tafel om onze bestelling op te nemen. Heu? Wel een beetje weird. Ik heb net naar jouw mooie optreden gekeken, geapplaudisseerd en gejoeld, en nu sta je gewoon mijn bestelling op te nemen. Microfoon aan de kant, en weer door.

Gesmeerd proces

De optredens bleven elkaar afwisselen; had je als “bijna ontdekte” Broadway Star een lekker nummertje gezongen, dan kon je weer verder gaan met tafels afnemen. Zong je de sterren van de hemel en bracht je iedereen in vervoering, mocht je daarna de breakfast pancakes bezorgen bij tafel 13. Ik bleef een beetje starstruck naar de waiting staff kijken als ze aan onze tafel stonden. Van podiumdier met de grootste uithalen, naar table cleaner aan onze tafel. Anything else dear?

Storytelling

Ik was verwonderd door het concept. Want dat ontbijten met zingende bediening al een hele beleving op zich is, dat was één ding. Maar waar ze ook nog eens ontzettend goed in bleken te zijn was het volgende; STORYTELLING. De DJ die elke artiest met verve aankondigde, vroeg nu even een momentje de aandacht aan alle bezoekers van de diner. Hij pakte de microfoon en legde uit waarom ze deden wat ze deden.

The big WHY?

De bediening was hier namelijk niet zomaar aan het werk. Tuurlijk waren zij ook aan het werk om de rekeningen van te betalen, maar zij hadden ieder een nog groter doel. Het werken in de diner was hun kans op een doorbraak op Broadway. En dat was hun ultieme wens. Hun purpose in life. Elke dag dat zij in de diner aan het werk waren, waren ze weer een stapje dichterbij die kans om hun droom te verwezenlijken. Ze deden hier dagelijks zoveel ervaring op met zingen en performen, ze werden elke dag een stukje beter. En kwamen elke dag een stukje dichter bij die droom.

Blijf in ontwikkeling

Maar naast het opdoen van ervaring in de diner, grepen ze elke mogelijkheid aan om zichzelf te verbeteren. Acteerlessen, zanglessen, danslessen. Zij wilden al het geld wat ze hadden, investeren om die doorbraak op Broadway te verwezenlijken. Er was alleen 1 maar….

Succesverhalen

Al het geld dat ze verdienden ging op aan die extra toneellessen. En dat dat “money well spend” was (sorry voor het vele Engels deze blog, ligt aan de setting :)), dat lieten ze ons zien met de mooiste succesverhalen. Billy (knappe gozer waar we meteen een stralende foto van zagen op een beeldscherm) werkte tot 3 weken terug nog hier in de diner. Maar zijn grote doorbraak was gekomen en hij schitterde nu in “My fair lady”, op Broadway.

Applaus

En Tina, die werkte hier 2 maanden geleden nog, die stond inmiddels avond na avond op de planken bij “A chorus line”. En zo ging het nog even door. Na elk succesverhaal werd er uitbundig geapplaudisseerd door de ontbijtende bezoekers. Wat een talenten hier, wat een succes. En daar mogen wij nu gewoon naar kijken en luisteren. Deze Broadway artiesten in spe. Die zijn nu nog hier aan het werk in de diner, maar binnenkort alleen nog te bewonderen in een Broadway musical.

One simpel rule

Nu had de eigenaresse Ellen, de filosofie dat zij haar singing staff graag een handje op weg wilde helpen door één simpele en duidelijke regel te stellen. Al het fooi wat er door de bediening verdiend werd, mocht alleen maar uitgegeven worden aan opleidingen om hun performance te verbeteren. Elke dollar aan fooi die er binnen kwam, mocht alleen gespendeerd worden aan acteerlessen, zanglessen of danslessen. En daar hield iedereen zich dan ook plechtig aan, want het was hun grote droom om echt voor die Broadway carrière te gaan.

Uit de hoge hoed

De fooi was dus van levensbelang. Je voelt de bui al hangen. Geheel vrijblijvend uiteraard, mochten de bezoekers een mooie fooi in de hoge hoed stoppen. Geen verplichtingen natuurlijk. De DJ ging gewoon even langs alle tafels om te kijken of iemand iets van fooi in die hoge hoed wilde stoppen. Uitsluitend bedoeld om de zingende bediening op Broadway te krijgen. Zodat zij niet de rest van hun leven tafels hoefden af te ruimen.

Niet van steen

Nou moet je wel een enorme lullo zijn om daar niet aan te willen bijdragen, toch? Zonder problemen werden de portemonnees getrokken en keken de bezoekers hals reikend uit naar de hoed, om hun wapperende dollars in te stoppen. Ik ook natuurlijk. Duh! Ik ben ook niet van steen.

Maak een verbinding

Later heb ik nog vaak terug gedacht aan deze manier van storytelling. Vol beleving en emotie werden we in korte tijd in het verhaal gezogen van de “singing staff”. We begrepen hun passie, hun purpose, hun drive om alles uit de kast te halen om het hogere doel te bereiken. Je dromen te volgen.

Door het vertellen van het verhaal achter de zingende bediening, werd er een connectie gemaakt. Een verbinding. Het was niet zomaar meer een doorsnee diner, maar een plek met bijzondere mensen die de diner een gezicht gaven. Het werd persoonlijk. Het raakte een snaar.

Fascinerend

En wat ik zo fascinerend vind is, dat je in zo’n kort tijdsbestek, misschien wel 10 keer op een dag, je verhaal met zoveel passie en overgave kunt vertellen, dat mensen jou in hun hart gaan sluiten.

Ik bedoel, ga voor jezelf eens na. Kun jij zo snel vertellen:

  • Wat jouw verhaal is in een notendop?

  • Wat jouw drive is?

  • Waar jij je bed voor uit komt?

  • Waarom jij doet wat je doet?

  • Wat het verhaal is achter het product of dienst dat je aanbiedt?

Jouw verhaal verduidelijkt wat jou uniek en onderscheidend maakt. Wat jou zo bijzonder maakt. Het zorgt voor verbinding. Het verhaal versterkt het concept. En een duidelijk concept versterkt de beleving.

So start spreading your news!

Tell your stories. Wat is jouw verhaal?